Itt olvashattok pár pók fajleírásáról!  Előtte egy kis bevezető alapjába véve, hogy tartsuk pókjainkat. Kérdésetek van? Írjatok ==> Elérhetőség

 

 

 

A pókot szobahőmérsékleten tartsuk (25-27oC). Helyigényük viszonylag kicsi, a doboznál, terráriumnál, figyeljünk, h elegendő levegőt kapjon. Lényeges a talajvastagság, és az összetétele is. Legmegfelelőbb a darálttőzeg, vegyszermentes virágföld. Törekedjünk, h a pók talajának egy részét mindig nedvesen tartsuk, de ne ússzon a pók. A pók így választhat hogy mi jó neki. A pók talajára 4 naponta csepegtessünk egy milliliter vizet, hogy onnan felvegye a szükséges vízmennyiséget. A kispókokat általában filmes dobozban, bébiételes üvegbe árusítják. Lakóhelyük mérete ne rémítsen meg senkit sem.

 

Ne próbáljuk merő jóindulatból, jóval nagyobb üvegbe áttenni. Tág férőhelyen a pókocskák elvesznek, nehezen ellenőrizhetőek. Fejlődésük is lelassul, aminek fő oka, hogy a madárpókok lesben álló ragadozók, melyek nem, vagy csak ritkán vadásznak aktívan: megvárják, amíg a zsákmány bemászik csáprágójuk közzé. A pók tágas nagy terráriumban sem fogja kergetni a zsákmányállatot, annak meg van annyi esze hogy ne menje a pók közelébe.

 

5-6ik vedlésükig a pókok elférnek kényelmesen egy bébiételes üvegben. A talajuk kb 4 cm vastag legyen h abban könnyedén bujkáljanak. A darálttőzeg a legmegfelelőbb, mert abban könnyedén mászkálnak, és a nedvességet is jól megtartja. Üdítős üveg kupak megfelel itatóedénynek. A kézhez szoktatással várni kell, mert a kis pókok ijedősek, elszaladnak könnyedén. Vagy leesnek, kireped a potrohuk és ... Félárnyékos helyen szűrt fényben érdemes tartani őket (polcon). Az etetés történhet élő állattal (lisztkukac, tücsök, bogár), vagy csirkemájhoz is hozzászoktathatjuk, lényeg hogy a táplálék ne legyen nagyobb a pók potrohánál. Ha a pók hetekig nem fogad el táplálékot valószínűleg vedleni fog. Nem kell megijedni, hónapokig el vannak etetés nélkül, sokat raktároznak. 3 -ik vedlésüktől a 6 -ig, 70 nap telik el. Etetni érdemes 5-7 naponta a pókot. A madárpókok kannibálok, tartásuk egyesével ajánlott. A bébiételes üveget követően 10*10*10 cm és terráriumban, műanyag dobozban szállásolhatjuk el. Ebben már lehet itatóedény (kupak), majd jön később a 15x15x15 majd a 20x20x20, és ebben élhetnek életük végéig. Ha a pók mozdulatlan és a hátán fekszik, nem kell megijedni, vedlik, ez egy pár órás folyamat, ilyenkor békén kell hagyni a pókot, napokig, várni kell, míg megkeményedik az új bőre. A pók összehúzott lábakkal hal meg. A madárpók az első évben 6-9 szer vedlik.

A madárpók marása nem minden fajnál halálos, általában egy darázscsípéshez hasonlít, amiket én árulok nem veszélyesek. Ha valaki allergiás viszont a rovarcsípésre, akkor forduljon orvoshoz, nem mindenki tudhatja hogy allergiás e, ezért érdemes orvoshoz fordulni. Egyébként nem kell számítani nagy veszélyre.

 

 

 


Latin név:             Acanthoscurria insubtilis
Előfordulási hely:        Bolívia
Élőhely:            talajlakó
Méret:                Kb. 13-14 cm
Tartási hőmérséklet:    Kb. 27-28 oC
Páratartalom:        60-70 %
Talaj:                (4-5cm) réteg tőzeg
Agresszivitás:        agresszív 
Táplálék:            tücsök, csótány, rovarok, kukacok

 

 

 

Leírás:

Közepes méretű madárpókok közzé tartozik, a kifejlett állatok lábfesztávolsága 13-14cm ?re tehető. Lábai rövidek és vaskosak, alapszíne a barnás.

 

Tartása:

Kiskorában szeret ásni, a kifejlett állatok inkább a bujkálót veszik igénybe, nem érzékeny a páratartalom változásra. Talajnak ajánlott a tőzeg, mint sok más esetben. Az egyszerűen tartható pókok közzé tartozik, épp ezért ajánlott kezdő póktartóknak, ám vigyázni kell vele, nem a feltétlen szelíd pókok közzé tartozik.

 

Táplálás:

Jóformán minden táplálékot elfogad, amivel pókot szoktunk etetni, tücsök, kukac, csótány, egér.

 


 

Latin név:             Acanthoscurria geniculata
Előfordulási hely:        Brazilia
Élőhely:            Talajlakó
Méret:                Kb. 15-18 cm
Tartási hőmérséklet:    Kb. 27-28 oC
Páratartalom:        60-70 %
Talaj:                 (6-8cm) réteg tőzeg
Agresszivitás:        Agresszív
Táplálék:            tücsök, csótány, rovarok, egér

 

Leírás, viselkedés:

Egy hatalmasra növő, vaskos felépítésű pókról van szó. Élénk színezetű, sárga, fekete tarka pók. Elő és utóteste fekete alapszínű, a lábait sárga csíkok keresztezik, utótestét csalánszőrök fedik, amit háborgatás esetén, gyakran lerugdos, bár nem sokat ?szöszöl? sokszor, kicsap, támadóállást vesz fel. Ám ennek ellenére, hogy agresszív talajlakó fajról van szó, kellő óvatosság mellett kezdőknek is ajánlott. Nagyon jó evő, mindent elfogad, gyorsan és hatalmasra nő, az adult nőstények potroha pingpong labda nagyságúra megnő vagy nagyobbra

 

Tartása, táplálása:

Általában a 26-28oC on érzi jól magát, szereti a párásabb terráriumot, de itt is figyelni kell, a jó szellőzésre, és a kajamaradékok eltávolítására, mindent megeszik, akár a nyers húst is, amiből ha megpróbálunk etetni, jó a csirke mellfilével próbálkozni, ami kevés zsírtartalmú, bár 24 óra elteltével, jobb kiszedni, mert megrohad?

30x30x30 as méretű terráriumba érzi jól magát, fiatal korába sokat szeret ásni, a kifejlett állatok a bujkálót veszik igénybe. Etetése során, ha több kisebb eleségállatot beszórunk nekik, azt összeszedi, és úgy gyűri be egyszerre.J


Latin név:             Avicularia metallica
Előfordulási hely:        Surinam
Élőhely:            Fánlakó
Méret:                Kb. 14-15 cm
Tartási hőmérséklet:    Kb. 27-28 oC
Páratartalom:        70-80 %
Talaj:                vékony (4-5cm) réteg tőzeg
Agresszivitás:        nyugodt, kicsit ijedős 
Táplálék:            tücsök, csótány, rovarok

 

Leírása:

Az egyik legnépszerűbb avicularia fajnak számít. Nagyon kedvelt a gyűjtők körében. A fiatal állatok a következőképpen néznek ki, sötét carapace, világos narancssárga színű lábak, fekete papuccsal, élénk vörös egy közepén elhelyezked? és három pár keresztbe húzódó fekete sávval az utótesten. A kifejlett nőstények 6-7 cm es testmérettel, és 14-16cm es lábfesztávolsággal rendelkeznek, a hímek 12-13 cm es lábfesszel adulnak. A kifejlett állatok fejtora, potroha, tapógató- és járólábai feketék. A potrohot kivéve szürkéskék csillogású az egész pók. A tapogató- és a járólábak végén rózsaszín papucs található. A lábakon a sz?rök kékes-fehérek. Az utótest egyszínű fekete, kékes-fehér sz?rszálakkal az oldalán.

 

Tartása:

Lakóhálóját a magasba szereti építeni, így egy kifejlett egyed számára egy 20x20x30 as terrárium az ideális, ágakkal berendezve, vagy bujkálóval, amit nálam igénybe is vett, leszőtte belül, viszont tőzeget nem használt fel és boldogan él J

Mint minden avicularia faj, ő is a párásabb terráriumot kedveli 70-80% páratartalomról van itt szó, amihez 27-28oC hőmérséklet kell, hogy párosuljon. Fontos, hogy a terrárium jól szellőző legyen, a gombásodás elkerülése végett, és itt már az ételmaradékok mielőbbi eltávolítása is fontos, mert hamar ellephetik az élősködők. A talaj 4-5cm legyen, a talaj vastagsága nem fontos, mivel fánlakó, viszont ajánlatos a tőzeg, ami jól megtartja a nedvességet, és nem jellemző rá a gombásodás. Ez a faj, nem igénytelen, főleg kis korába oda kell figyelni a tartására.

 

Viselkedése:

Szelíd, nyugodt, de mint minden fajnál, ezek közt is akadhatnak kivételek. A vedlés után a régi ?bundáját? a lakóháló bejáratához helyezi, az ételmaradékot az itatóba, vagy ahol nedves a talaj.

 

Táplálás:

Inkább a rovarokat fogyasztják előszeretettel, tücsköt, csótányt, nálam a csótányt villámgyorsan kitépte a csipeszből a nőstényJ

 

Párzás:

Hihetetlen türelmesek a nőstények a hímekkel szemben, ritkaalkalom mikor párzás után nem engedi el a hímet. Mindkét részről, megy a dobolós udvarlás, aztán békés hosszas párzás, ezután 100-150 kicsire lehet számítani alapesetben.


Latin név:             Brachypelma albopilosum
Előfordulási hely:        Costa Rica, Honduras
Élőhely:            talajlakó
Méret:                Kb. 14-15 cm
Tartási hőmérséklet:    Kb. 27-28 oC
Páratartalom:        60-70 %
Talaj:                 (6-7cm) réteg tőzeg

Agresszivitás:        nyugodt, kicsit ijedős 
Táplálék:            tücsök, csótány, rovarok, lisztkukac

 

Leírása:

Teste, lába, potroha és fejtora bársonyfekete. Fejtort körben barna színű szőrszegély keretezi. A pókot borító szőrzet, gesztenyebarna színű. Göndör szőr díszíti a pókot, háborgatás esetén a potrohán található csalánszőrt dörzsöli le, védekezésként. Adult példányok 15cm körülire nőnek, közepes termetű madárpókok közzé tartozik.

 

Tartása:

Ez a pók talajlakó, így főként kiskorában jellemző, hogy szeret ásni, rendezkedni, az adult állatok többnyire elfogadják azt a környezetet, amibe élnek, inkább a terráriumi bujkálót veszik igénybe, kiskorban ajánlatos magasabb talajt tenni be neki, ami lehet tőzeg és virágföld keveréke is. Kifejlett egyedeknek 30x30x30 as méretű terrárium ajánlatos. Kezdők számára kiváló pók, mivel tartása nagyon egyszerű, a páratartalomra nem érzékeny, igazából nedvesíteni gyakrabban a vedlés előtt szükséges nála, alapjában véve 60-70% os páratartalmon el van, és 27-29oC  -os hőmérsékleten. Itató tálat fontos elhelyezni számára.

Viselkedés:

Szelíd pókok közzé tartozik, mint már említettem párszor ez egyedfüggő is.

Táplálás:

Szinte mindent elfogad, tücsök, kukac, csótány.

Párzás:

A nőstények a hímekkel általában békések, épp ezért könnyű a szaporítása, bár nem árt odafigyelni, mikor szétválnak, jó ha van nálunk egy hurkapálca, ha közbe kell lépni, a kokont 30-40 nap után rakja le és körülbelül optimális körülmények között 50 nap alatt ki is kelnek a pókocskák. A picik száma 500 vagy több pókocska.


Latin név:             Brachypelma emilia
Előfordulási hely:        Mexikó, Panama, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Costa Rica
Élőhely:            talajlakó
Méret:                Kb. 14-15 cm
Tartási hőmérséklet:    Kb. 27-28 oC
Páratartalom:        60-70 %
Talaj:                 (6-7cm) réteg tőzeg
Agresszivitás:        nyugodt, kicsit ijedős 
Táplálék:            tücsök, csótány, rovarok, lisztkukac

 

Leírás, viselkedés:

A fejtora, sárgásvörös színű. Jellegzetessége a torréstől induló és a csáprágók oldalának tövénél végződő két vonal, amely a fejtor elülső szélével, háromszöget alkot. Ez a háromszög alakú terület fekete színű. Utóteste fekete sűrű rövid szőrei között ritkás hosszabb "téglaszínű" szőrzet helyezkedik el. Csípő, comb, térd és tompor bársonyfekete, a lábszár és a lábfejtő fele téglaszínű. A kifejlett állatok elérhetik a 15-18cm lábfeszt. Többnyire nyugodt, ám ha megmakacsolja magát, akkor a csalánszőröket rugdossa magáról, ritkán mar.

Tartás, táplálás:

A kifejlett egyedeknek 30x30x30 as terrárium az ideális, szereti a magasabb hőmérsékletet 27-29oC ot. 60-70% Páratartalom ideális neki, nagy itató. Nem válogatós, általában minden pókkajának számító eleségállatot elfogad.


 


Heteroscodra maculata
"díszes majompók" (Benin,Togo,Ghana,nigéria)

 

 

 

Latin név:             Heteroscodra maculata
Általános elnevezés:        díszes majompók
Előfordulási hely:        Benin,Togo,Ghana,nigéria
Élőhely:            Fánlakó
Méret:                Kb. 12-14 cm
Tartási hőmérséklet:    Kb. 26-28 oC
Páratartalom:        60-65 %
Talaj:                vékony (5-6cm) réteg tőzeg+föld keverék
Agresszivitás:        agresszív, kicsit ijedős 
Táplálék:            tücsök, lisztkukac, csótány

 

Kinézet, tartás, viselkedés, párzás:

Díszes majompók, már a neve is elárulja, hogy igazából a mintázata kölcsönöz, rajongást a tartók körében. Afrikai faj, közepes méretű madárpókokhoz tartozik. Teste 5-6cm átlagosan.(a nőstényeké). Lábfesztávolságuk kb. 12-14cm. A hímek ivaréréskor 8-10cm lábfesszel rendelkeznek. Rendkívül mintás, a nőstények általában fehéres szürkés árnyalatúak, a hímek ivarérésükkor kissé barnás árnyalatúak, lesznek és a mintájuk sem olyan már, mint hajdanán. Vitatják hogy, talaj, avagy fán lakó, a természetben a fákon vagy cserjék rengetegében készíti lakhelyét, terráriumokban van, hogy a fa alá szövi bunkerét, tőzeg felhasználásával. Agresszív és erős mérgű madárpók. Villámgyorsan támad, kiválóan ugrik, mászik, és nagyon gyorsan fut. Ezek a tulajdonságok leginkább a fiatalabb egyedekre jellemző, ijedősek, gyorsan futnak háborgatásra, vagy támadnak. Idősebb egyedeimnél azt tapasztaltam, hogy nyugisabbak, igazán csak nagyobb háborgatásra felelnek támadóállással. Közepes madárpók, így bőven elég neki 20x20x30cm nagyságú terrárium.

Ajánlatos magasabb talajt elhelyezni 5-6cm így el tudja dönteni, hogy a föld alá ássa magát, vagy a fát használja ki. Kedveli a szárazabb terráriumot. Tartási hőmérsékletre nem igazán érzékeny minden hőmérsékleten jól érzi magát. Elég ?igénytelen? faj, tartása épp ezért könnyű. Táplálását tekintve én csipeszből a lakóbejáratába szoktam tenni az ételt, így mindig elfogadja szinte, annak ellenére, hogy nem jó evőnek szokták nevezni.

Pároztatásnál, ritka hogy agresszíven viselkedne a hímmel, de megeshet, nálam gyakorlatilag a párzás problémamentes volt, a hímet elengedte a nőstény, bár szedte a lábát, a dobolás oda-vissza jellemző volt, picit nehézkesen emelte meg a nőstit, de sikeres volt, ezt a 252 db piciből álló kokon is jól mutatta. A kokont 30-60 napra rakta le és 50-ik nap már be is vedlettek 1v. -be a picik.

Ajánlom mindenkinek ezt a pókot, amennyiben egy könnyen tartható dekoratív megjelenésű pókot szeretne.

 

 

Oldalmenü
Naptár
Diavetítő
Szavazás
Milyen pókokat gyűjtesz szívesebben?
Aviculariák
Brachypelmák
Poecilotheriák
Acanthoscurriák
Más ritkább fajok